OK

OK Cancel

Thank you

Close

HETETOKTER I OVERGANGSALDEREN: ÅRSAKER, SYMPTOMER OG HVORDAN HÅNDTERER DU DET?

Hetetokter er et av de mange ubehagelige symptomene på overgangsalder. I denne artikkelen forklarer Karolina Kopeć, vår hudlege, de underliggende årsakene til hetetokter og gir deg tips om hvordan du kan motvirke dem.

HETETOKTER I OVERGANGSALDEREN: ÅRSAKER, SYMPTOMER OG HVORDAN HÅNDTERER DU DET?

Hjernen sier ganske enkelt til kroppen at det er veldig varmt når det ikke er det. Derfor reagerer kroppen din med blant annet svette, ubehag og søvnproblemer. Så det du trenger å gjøre er å fortelle kroppen at det ikke er så varmt her inne og få den til å kjøle seg ned. Det er enkelt å si, ikke sant? Ja, vi vet, vi har også vært der.

Årsaker og symptomer på hetetokter under overgangsalderen. Påvirkes også huden?

Huden blir rød, som om du rødmer, og ofte svetter du samtidig – vi vet, skikkelig hyggelig.

Ja, huden påvirkes helt klart. Som nevnt ovenfor er overgangsalderen en svært komplisert prosess som påvirker mange aspekter ved den generelle helsen og hverdagen.

Kort sagt oppstår hetetokter på grunn av en reduksjon i østrogenproduksjonen som forårsaker en varmeregulerings- og vaskulær dysfunksjon. Det er en plutselig varmefølelse som oftest oppleves mest intens i overkroppen.

Kvinner kan også oppleve hjertebank og frysninger når hetetokter har gått over. De har ulik frekvens og intensitet.

Nattesvette kan noen ganger forårsake kronisk søvnløshet, men hva har det med huden min å gjøre, lurer du på? Søvnmangel eller dårlig søvnkvalitet kan påvirke de naturlige biologiske prosessene, f.eks. påvirke hudens barrierefunksjon, som ikke kan sikre et egnet fuktighetsnivå og regenerering om natten.

DISSE BIOLOGISKE FAKTORENE KAN HA EN NEGATIV INNVIRKNING PÅ HUDENS KVALITET OG FORÅRSAKE TRIST OG UJEVN HUDTONE, TØRRHET, RØDHET, SENSITIV HUD, FINE LINJER OG SLAPP HUD.

Dr. Karolina Kopeć

Det er derfor viktig at du tar vare på huden før du legger deg om kvelden, siden det er avgjørende for at den skal ha det bra!

Faktorer som kan øke risikoen for hetetokter er røyking og fedme

For ikke å få like intense hetetokter og sørge for at de skjer mindre ofte, skal du ha disse faktorene som kan påvirke hetetokter negativt i tankene:

  • Ditt inntak av kaffe, te og alkohol
  • Røyking

Og de faktorene som har en positiv innvirkning:
  • Hold rommet kjølig
  • Hvis du merker at en hetetokt er på vei, sprayer du ansiktet med kaldt termalskvann eller bruker kjølegel (finnes på apoteket)
  • Bruk løstsittende, lette klær i bomull eller silke
  • En kald dusj eller et bad i stedet for en varm dusj

FORANDRINGER I HUDEN UNDER OVERGANGSALDEREN KAN VÆRE LIKE MERKBART SOM HETETOKTER OG KAN PÅVIRKE SELVTILLITEN, SÅ HVORFOR IKKE SØRGE FOR Å FORHINDRE DEM?

Dr. Karolina Kopeć

VIKTIGE FAKTORER Å HUSKE VED HETETOKTER UNDER OVERGANGSALDEREN

  1. Noen faktorer øker risikoen for hetetokter: røyking, alkoholforbruk, fedme.
  2. Noen symptomer på overgangsalderen kan utløse andre symptomer, f.eks. hetetokter, kan forårsake biologiske forstyrrelser (f.eks. søvnproblemer) som gir hudproblemer (f.eks. tørrhet, overfølsomhet).

go to top