Overgangsalderen: Hva skal jeg gjøre med tørrhet i skjeden?

I overgangsalderen opplever du endringer i kroppen, for eksempel tørrhet i skjeden: Bør du gjøre noe med det eller går det over av seg selv? Det finnes midlertidige løsninger, og det finnes behandlinger. La oss oppsummere.

Dr. Lorraine Maitrot

Gynekolog

Tørrhet i skjeden - kun i overgangsalderen eller ?

Årsakene til tørrhet i skjeden kan være alt fra psykologiske faktorer som hormonoelle endringer eller bivirkninger av medisiner, til emosjonelle og psykologiske problemer som manglende lyst eller angst. Uansett hva årsaken er, finnes det heldigvis en løsning på tørrhet i skjeden.
Men det viktigste er å snakke om det for å identifisere kilden til ubehaget.

Hvorfor oppstår tørrhet skjeden i overgangsalderen?
Tørrhet i skjeden er et svært vanlig hos kvinner i overgangsalderen. Vaginalsekretet er følsomt for nedgangen i den hormonelle utskillelsen av østrogen og vil gradvis bli tynnere og miste sin elastisitet, spesielt som følge av en reduksjon i kollagen- og fettvevsnivåene. Tørrhet i skjeden øker med årene, og resulterer i svie, irritasjon, smerte under sex eller infeksjoner. Det bidrar også til urinproblemer.

25 til 50 % av kvinnene opplever tørrhet i skjeden i overgangsalderen
Det finnes forskjellige løsninger. Hvis legen din foreskriver hormonbehandling, vil det hjelpe mot tørrhet i skjeden. Lokale behandlinger basert på østradiol, som vaginale eggløsninger, ringer eller kremer er effektive. Hvis du ikke ønsker østrogenbehandling eller har blitt frarådet dette, kan glidemiddel og en vaginal fuktighetskrem redusere tørrheten midlertidig. Nylig har det vært bruk av E-vitamin for å forbedre tørrhet i skjeden. Disse lokale behandlingene er midlertidige løsninger og har ikke lenger effekt når pasienten slutter å bruke dem.

Tørrhet i skjeden er en vanlig og frustrerende tilstand, men det finnes måter å lindre ubehaget på. Hvis mangel på smøring forårsaker smertefull sex, må du sørge for å snakke med legen din om alle mulige behandlinger.

Nøkkelpunkter å huske på
● Sant: Tørr skjede er svært normalt i overgangsalderen
● Tips: Hormonbehandlinger, glidemidler, vaginale fuktighetskremer er dine beste venner hvis du bruker dem daglig og over lang tid.

KILDE:
1. Pastore LM, Carter RA, Hulka BS, Wells E. Self-reported urogenital symptoms in postmenopausal women: Women’s Health initiative. Maturitas. 2004; 49(4):292-303.

HUD ANALYSE

DREVET AV SKINCONSULT AI

IDENTIFISER DINE HUDPRIORITETER

START ANALYSEN DIN