OK

OK Cancel

Thank you

Close

Vichy i Auvergne – Derfor vender vi alltid hjem DEL 2

  
 

Byen Vichy i den franske region Auvergne har med sine vulkanske kilder vært en utsøkt destinasjon for hudpleie og velvære i flere århundrer. Bli med oss på en reise dit det hele startet. Vi har dratt til Vichy for å oppleve menneskene, maten, den praktfulle naturen og for å bli klokere på hvilke hudpleiehemmeligheter byen gjemmer på, som gjennom tidene har fått moderne franske kvinner, skuespillere og moteikoner til å strømme hit.

Det er morgen og vi er på vei i Vichys gater for å starte dagen på et ekte fransk vis med en café au lait og tartine (ristet brød med f.eks. honning). Fra hotellet går vi gjennom den Art Nouveau-inspirerte byparken Parc Des Sources. Selv på en tidlig februardag vitner den flotte overdekkede gangpassasjen som omringer parken, om Vichys storhetstid som «Reine des villes d'eaux» (dronning av spa-byene). Et sted hvor folk har kommer for å se og bli sett.

  
 

Hverken konkurransen fra 60-tallets nye charterreisemål eller utvandring av de yngre generasjonene mot storbyene har gått Vichy forbi. Men byens flotte 1800-tallsbygninger ligger her fortsatt med sin uslåelige stolthet – velholdt og med en flott patina som franskmennene foretrekker det.

Og kanskje er nettopp det årsaken til at Vichy gjennom tidene har opplevd sine mange oppblomstringer. Som fra Napoleon IIIs opphold i sommerhuset sitt, til besøk av eksotiske indiske Maharajahs og Coco Chanels sangopptredener i yngre år, for kunstnertyper og fasjonable pariserborgere på sommerbesøk i Vichy.

Velvære ved kilden

Hotellet og det tilknyttede spa-senteret Thermal Spa Les Célestins ligger kun et steinkast fra Parc Des Sources. Og det er ikke tilfeldig, for som navnet på plassen antyder, har de tre viktigste mineralholdige kildene i Vichy sine utspring nettopp her.

Litt inne i parken finner vi byens offentlige tappehus fra 1903 i  karakteristisk sorbetgrønt treverk med hvitmalte Art Deco-utskjæringer. Allerede fra morgenen av ser vi lokale borgere ta veien forbi bygningen for å tappe et par flasker kildevann til husholdningen, og vi har begynt å forstå  at Vichys vann er en helt integrert del av den lokale kulturen.

  
 

Kildevannet smaker utrolig godt, og er med sin naturlige forekomst av kullsyre et slags naturlig kullsyrevann rett fra kranen. Drikkeopplevelsen er langt mer raffinert, da det her er snakk om det fagfolk kaller «naturlige, myke bobler», som naturen har bygget opp gjennom en langvarig prosess. Og sist, men ikke minst, inneholder vannet selvfølgelig de 15 unike nyttige mineralene for helsen, som Vichy har vært kjent for siden antikken (du kan lese mer om dette i DEL 1 av denne artikkelserien).

På veien tilbake fra frokosten vår fyller vi vår medbrakte glassflaske med kildevann, og skynder oss tilbake til hotellet. Vi har nemlig en avtale om spa-behandling på «Spa Les Célestins», og skifter raskt til hvit morgenkåpe og tøfler på hotellrommet.

Spa-behandling Deluxe

I passasjen som knytter hotellet og spa-anlegget i 3. etasje sammen, møter vi en smilende spa-sjef Anne Leroux. Hun viser oss deretter rundt i det 7500 m2 store spa-anlegget, hvor 50 lokaler og bassenger danner rammen rundt alle former for behandlinger innenfor hud og velvære.

  
 

De varme og kalde mineralvannbassengene er populære blant gjestene. Men også kroppspeeling, massasje eller en ultrakort immunforsvarsstyrkende nedkjøling av huden til minus 180 grader er på programmet for de modige.


Jeg har selv booket tid til en full ansikts- og kroppsbehandling med VICHY-produkter. Jeg kjenner en del av produktene , men er spent på hvilken kombinasjon min tildelte hudspesialist  Caroliné vil anbefale meg.

VICHYs hudpleieprodukter som vi kjenner dem i dag, ble utviklet på 1930-tallet da den suksessrike spa-doktoren Prosper Haller bestemte seg for å skape produkter som kunne gi flere mennesker den sunne, jevne huden han så pasientene utviklet. I 1931 stiftet han selskapet VICHY sammen med tidligere pasient og kosmetikkprodusent George Guérin. Sammen utviklet de en rekke unike produkter som inneholdt Vichys mineralholdige vann, og dette ble startskuddet på et viktig kapittel i den vestlige verdens oppdagelser innen hudpleie. Faktisk bruker den globale kosmetikkbransjen fortsatt i dag oppdagelser og standarder som f.eks inndelingen i normal, tør, tørr, fet og sensitiv hud, som i sin tid var utviklet av Dr. Haller. 

  
 

Min behandling med VICHY-produkter starter med et 10 minutters avslappende bad i et flott, privat baderom i lavastein. Deretter inviterer Caroliné meg opp på en komfortabel benk, hvor hun med et erfarent øye og avansert apparat måler huden min. Hun konstanterer raskt at jeg har tørr/sensitiv hudtype, noe som harmonerer fint med min egen oppfattelse, og fra hyllene velger hun ut en kombinasjon av VICHY-produkter som passer til meg. De etterfølgende fem kvarterene gjennomgår jeg en behandling som spenner fra dyptvirkende ansiktsrens og massasje, til en lett kroppspeeling, multimasking og oppbygging av hudens fuktighetsnivå. 

Når jeg er ferdig med behandlingene, har vi en samtale hvor hun gir meg forskjellige tips om kosthold og gjennomgår de produktene hun har valgt ut til min hudtype. Jeg forlater Spa les Célestins helt fornyet og med inspirerende informasjon om Vichy-produktene og rutiner som jeg gleder meg til å bruke hjemme.

  
 

Tilbake på hotellrommet har roomservice satt frem en liten gave til oss i form av en pose mineralholdige Vichy-pastiller og en fin, liten toalettveske med Vichy-produkter. Vi smaker på pastillene, og gir oss ut for en titt på Vichys moderne bysentrum og butikker.

Følg med når 3. del av reiseloggen vår fra Vichy kommer ut. Bli med på shoppingtur i Vichy, opplev et ekte fransk gourmetkjøkken bak kulissene, og smak med på fire signaturretter tilberedt av Vichy Célestins sjefskokk  Cristophe Vauthier.

Våre ikoniske produkter

Mineraliserende Vulkansk vannsspray fra Vichy

Mineraliserende Vulkansk vannsspray fra Vichy

( 5 kommentarer )

go to top