OK

OK Cancel

Thank you

Close

Sankthans - Vi har laget blomsterkranser til midtsommer

For oss i Norden er Sankthans den perfekte sommerkvelden man kan tilbringe med familie og gode venner. For våre svenske naboer byr denne dagen også på muligheten til å pynte seg med blomster. Her tenker jeg selvsagt på vår svenske all-time sommerfavoritt - midtsommerblomsterkransen. I leVICHYmag har vi invitert våre danske og norske kolleger til blomsterbordet, og her viser vi våre beste tips til hvordan man lager en nydelig blomsterkrans.

Jeg husker så godt min første midtsommerkrans. Om morgenen våknet jeg like spent og begeistret som et lite barn på julaften. Jeg hoppet ut av sengen og løp avsted med mine søstre for å plukke blomster i engen like ved der vi bodde. Vi plukket så mange blomster vi kunne bære og tuslet hjem stolte og glade, med nydelige, velduftende buketter av rødkløver, forglemmegei, kornblomst og mange flere. Deretter satt vi og fulgte tålmodig med mens moren vår tryllet frem kransene våre med saks og ståltråd. Moren vår var som en dronning som kunne lage de flotteste midtsommerkransene, og vi var de små prinsessene hennes som fikk lov til å bære dem. 

Med årene har tradisjonene endret seg, men familie, lange ettermiddager med latter og nydelige blomsterkranser er fremdeles i sentrum hver midtsommerkveld. Og faktisk kan blomsterkransene brukes til langt mer enn bare midtsommerfest: De er også ypperlige i bryllup eller andre sommerfester. Men hvordan lager man egentlig en blomsterkrans? Hva slags materiale trenger man? Fortvil ikke, med et par gode knep og riktig verktøy er det langt lettere enn det ser ut som. Vi viser deg trinn for trinn med denne guiden.

Det finnes mange forskjellige måter å lage en krans på, og de kan se veldig forskjellige ut. Hvis du er nybegynner kan det være en god idé å finne inspirasjon på Pinterest eller Instagram til akkurat hvordan du vil at din skal se ut. Det er nemlig viktig å ha en tanke om hvordan kransen skal se ut før du begynner, slik at du kjøper og klipper de riktige blomstene fra starten av, og dermed sparer både tid og penger.

Dette trenger du:

Blomster, blomster, blomster
Kjøpt i butikk eller plukket i naturen - det er helt opp til deg. Ønsker du en mer luftig og naturlig krans er selvplukkede blomster best. Ønsker du en mer fyldig og wow-aktig krans vil en tur til blomsterbutikken være en god idé. Når du velger blomstene er det viktig å sørge for at stilkene er bøyelige og fleksible. Jeg har plukket ut en mix av mine absolutte favorittblomster som egner seg godt til formålet: Peoner, roser, levkøyer og små liljer.

Grønn base
Til basen av kransen trenger du grønne, tynne, bøyelige blomster som er fulle av blader. Gode eksempler er thlaspi, grønn pistacia lentiscus eller eucalyptus med små blader. Bladrike stilker fra liljer og roser fungerer også som gode supplement til basen. 

Ståltråd
Tykk og sterk ståltråd er alfa og omega når man skal lage en blomsterkrans. Ideelt sett bør den være grønn så den kamufleres av blomstene, men vi har brukt metallfarget ståltråd denne gangen og fått et fint resultat. 

En tang
En god tang eller kniv er nødvendig for å klippe i ståltråden og de mer robuste stilkene. 

En saks
En skarp og god saks, enten en alminnelig saks eller en blomstersaks, er viktig for å style blomstene i kransen.

Slik gjør du:

Start med basen
For at kransen skal kunne bære alle blomstene og holde seg fin hele kvelden er det viktig med en god base. Til denne kransen synes jeg grønn pistacia lentiscus og thlaspi fungerer perfekt. Mens du lager basen er det viktig at du måler og tilpasser den til ditt eget hode så den sitter som ønsket når den er ferdig. Bind thlaspi og pistacia sammen og knytt ståltråd forsiktig rundt. Gjør litt og litt av gangen og prøv kransen flere ganger for å sikre at størrelsen er riktig. Fest endene sammen ved å vikle tråden på endene så du får en jevn og fin overgang. En tykkere base er mer stabil, en tynnere base gir plass til flere blomster, men er mindre stabil.

Flowerpower
Når du har en fin og robust base å gå ut fra kan du begynne å pynte med blomster. Det er opp til deg hvordan du ønsker at blomsterkransen skal se ut, om den skal ha større front hvor blomstene peker framover eller jevnt fordelte blomster hele veien rundt kransen. Denne gangen velger jeg den første varianten og begynner med å feste små liljer med ca. 5 cm av stilken med ståltråd langs kransen. Fra bindingen av kransen på baksiden fester jeg blomstene så de peker framover mot kransens forside. Hvis jeg finner ut at kransen er for svak for blomstenes vekt fester jeg på flere baseblomster slik at den blir mer robust.

Deretter fortsetter jeg på samme måte med roser. Rosenes stilker er hardere enn de andre stilkene, så sørg for å ha nok stilker til å kunne bøye dem og feste dem ordentlig. Vær forsiktig med tornene og fjern dem. Til slutt dekorerer jeg med de vakre peonene. Pass på å ikke velge de aller største peonene, de kan være vanskelig å kombinere med de andre blomstene og være for tunge til å holdes på plass.

De siste detaljene
Når kransen er full av blomster trenger den en avsluttende finish. Hvis jeg ikke synes kransen er fyldig nok fyller jeg på med for eksempel levkøyer så den får et fyldig og drømmende look. Disse kan stikkes inn i kransen eller bindes fast med litt ekstra ståltråd. Og voilà, din midtsommerkrans er klar til å bæres til de sene nattetimer.

leVICHYmag redaksjonen ønsker deg en fantastisk Sankthans.

Våre ikoniske produkter

Mineraliserende Vulkansk vannsspray fra Vichy

Mineraliserende Vulkansk vannsspray fra Vichy

( 5 kommentarer )

go to top