OK

OK Cancel

Thank you

Close

Klara og Hilda Skoglund - Nordens natur, storbyliv og sesongens lokale råvarer er drivkraften i kjøkkenet vårt DEL 1

På Instagram vokser antall følgere på matlagningskontoen @food4insporation, der du kan bla deg gjennom et himmelrike av hjemmelaget, næringsrike måltider - ofte kokt utendørs med nordiske råvarer i fokus. Og skal du spise ute kan du guides med sikre gastronomiske ganer til Stockholms beste matopplevelser på @sthlmrestaurants. Bak begge de populære kontoene står søsterduoen Klara og Hilde Skoglund. Alt begynte på en krakk i mormors kjøkken. LeVICHYmag har truffet de to kulinariske kunstnerne for en samtale om livskvalitet, forbilder og drømmeoppskriften på en sunn livsstil.

Vi befinner oss på Lilla Ekot, en vegetarisk, vegansk og rawfoodorientert kafé med et hjemmekoselig preg i hjertet av Stockholm. Stemningsfull musikk og duften av søtpotet og nybrent kaffe ønsker velkommen til de som kommer inn. På en lang sofa hviler eierens to yorkshire terriere rolig, helt uberørte av de kvitrende gjestene og fristende lunsjtallerkenene  som fyller alle hjørnene i kaféen denne tidlige tirsdagsettermiddagen.

25-årige Klara og 23-årige Hilda, som selv har valgt Lilla Ekot som vår møteplass, gjør entré og samtalen er raskt i gang. Det er ikke mye med søstrenes chice storbyslivsstil og velstelte look som avslører at de er oppvokst på en bondegård, og at en optimal helg for dem innebærer å jakte, fiske, plukke blomster og, ikke minst, å lage mat over grillen ute med sine besteforeldre. Noe de derimot får høre hele tiden er om de er tvillinger, og til og med den vennlige mannen som tar imot vår bestilling av chiapudding og rawfoodsalat stiller det samme spørsmålet.

Mat for en kropp og en planet i balanse

Med ferskpresset rødbetjuice  slår vi oss ned, og samtalen går fort inn på helse. Hilda og Klara forbinder en sunn livsstil med å være ute i naturen så mye som mulig, og å røre seg og spise variert, kortreist og økologisk mat. Bondegården de er oppvokst på har familien beholdt som landsted, og dit reiser søstrene så ofte de kan. Her plukker de sopp på høsten og bær om sommeren, som de fryser ned og bruker året rundt og blant annet lager syltetøy av.  Å spise så mye svenske råvarer som mulig er alfa og omega for søstrene Skoglund, delvis fordi de synes det smaker absolutt best og delvis fordi der det beste for planeten vår.

Derimot synes de begge at det er viktig å ikke være for streng mot seg selv, å ikke ha for mange regler. «Å holde på med f.eks. LCHF, og ikke kunne bruke alle de fantastiske svenske rotfruktene, det synes vi er helt feil», sier Hilda. De forteller at det nettopp har åpnet et nytt økologisk bakeri i Nybrogatan, Ingrid, med fantastiske boller laget av fine melsorter fra bønder rundt i Sverige. Herfra synes de det er en selvfølge at man skal unne seg ferskt brød eller en bolle iblant. «Vi ekskluderer ingenting, unntatt halvfabrikat», forklarer Hilda, og vi i leVICHYmag kan faktisk ikke la være å bli imponert over jentenes klare og kloke innsikt.

Søstrene anser til og med at matkulturen i Stockholm har utviklet seg i samme retning. «Fokus er nå på å redde jorden, i stedet for slanking i seg selv», mener Klara. Trender og dietter der man skal avstå helt fra sukker, gluten eller godteri oppleves umoderne, og man går istedenfor tilbake til clean eating, mener de. Søstrene påpeker også at vi spiser betydelig mer med øyet nå for tiden, noe som gjør våre tallerkener blir utrolig mye mer fargelade og derfor mer næringsrike. Klara og Hilda synes at det bare er positivt at det blir mer av en opplevelse å spise, for da stopper man opp og nyter på en helt annen måte. Dette passer Slow Living-livsstilen VICHY fremmer, med fokus på å gjøre alt så bra som mulig, i stedet for så fort som mulig.

At det i tillegg til dette også er utrolig mye mindre kjøtt i svensk matkultur i dag er de begge enige om, og vegetariske alternativer har fordoblet seg flere ganger på menyene. Klara og Hilda synes det er fantastisk. Selv om de selv ikke er vegeterianere, velger de ofte et slikt alternativ - siden det helt enkelt høres best ut. Når de selv lager kjøtt kjøper de kun svensk. De foretrekker helst å spise vilt som Hilda selv har jaktet, noe som folk ofte blir overrasket over. «Vi er ikke så jentete som vi ser ut», ler Hilda.

The bucket list

Klara og Hilda drømmer om å lage en kokebok som handler om å spise etter sesong, noe de virkelig brenner for. De vet at mange av oss synes det er vanskelig å vite hvordan man skal komme i gang. Dessuten vil de gjerne inspirere folk til å lage mer mat utendørs. «Man må jo uansett spise», sier Klara spøkefullt, og mener at man kan kombinere helsefordelene med å ta med matlagningen utendørs - bra på mange måter, tror søstrene. I vinter kunne vi se på @food4insporation hvordan de fisket på isen, og hvordan de laget et bål på grusen midt i snøen, satte på en grill og bakte brød over bålet en morgen. «Slike ting er livskvalitet for oss», sier Hilda. Når hun ser leVICHYmag-redaksjonens beundrende og lett forvirrede blikk legger hun til «og det er faktisk ikke så vanskelig som man tror». «Det behøver ikke være så avansert, det er bare å gå ut i skogen om høsten med familien og plukke sopp, tenne et bål og grille pølser.» Klara legger til: «Alle kan ta bussen ut til skogen, man behøver ikke ha et landsted.»

En YouTube-kanal er også et mulig fremtidig prosjekt for søstrene, der de skal kunne lære bort sine kreative matlagningsidéer. Problemet er bare mangel på tid. Søstrene er aktive på mange plan, og i tillegg til arbeidet med Instagram jobber Klara med markedsføring og Hilda studerer til sivilingeniør og har også to ekstrajobber.

Videre er noe som står veldig høyt på Hildas bucket list er å se den nordiske midnattssolen. «Å dra skikkelig nord, kanskje til Lofoten», det lengter hun virkelig til. Også Klara lokkes av alle de vakre stedene i Norden, og har først og fremst som mål å utforske nye steder i Sverige og Nord-Norge i sommer, i stedet for å ta ferie i Frankrike eller Italia. «Å vandre i stedet for å ligge på en strand», det er slik hun drømmer om å tilbringe sommeren sin.

Følg med på neste del der Klara og Hilda forteller om hvorfor slow food er veien til større lykke, forbindelsen mellom kost og skjønnhet og der de deler sine egne gastronomiske insidertips om spennende steder å spise i Stockholm.

Våre ikoniske produkter

Rik Dagkrem mot aldringstegn under utvikling (SPF 30)

Rik Dagkrem mot aldringstegn under utvikling (SPF 30)

Lett Dagkrem mot aldringstegn under utvikling (SPF 25)

Lett Dagkrem mot aldringstegn under utvikling (SPF 25)

( 7 kommentarer )

Øyekrem mot aldringstegn under utvikling

Øyekrem mot aldringstegn under utvikling

go to top