OK

OK Cancel

Thank you

Close

Jamie Oliver - hverdagens supermat

Jamie Oliver har med sitt elskverdige og energiske gemytt, vært med på å forme matvanene for en hel generasjon. I de senere årene har han med boken "Everyday Superfood" og sine "balanced plate"-oppskrifter, tatt oss med på en personlig reise mot en sunnere livsstil. En pilgrimsvandring fra  "comfort food" til "concious food", uten å gå på kompromiss med den rene, gode smaken og den enkle tilberedningen vi alltid har verdsatt ham for.

Jeg husker tydelig den første gangen jeg så Jamie Oliver på TV. Det var på slutten av 90-tallet i hans første TV-program  «The Naked Chef». Filmingen foregikk hjemme i foreldrenes kjøkken, med hyggelige «comfort food»- oppskrifter, omgitt av sine musikkspillende venner. Ekte BBC-sendeflatefyll, men av én eller annen grunn fungerte det, og det gjorde maten hans også!

Nå, 20 år senere, kan jeg gjøre opp status over utallige oppskrifter, for ikke å snakke om en kasserolleserie og en hagegrill som siden har sneket seg inn i husholdningen min. Kanskje mest av alt fordi matkulturen har utviklet Jamie Oliver, og han har utviklet matkulturen, i en tango som har fått meg og hele min generasjon til å danse med.  

Han befridde meg, som ung student, fra ovnsbakt pastasløyfemix, med alternative oppskrifter på etnisk fingermat med forrykende smak. Styrket troen min på økologi og dyrevelferd opp gjennom 2000-tallet, og nå i 2017 hvor trenden går i retning av flexitar-tankegangen, med mindre kjøtt og en bredere palett av grønnsaker og agro-produkter, er Jamie selvfølgelig der hvor jeg forventer han skal være. Et stort skritt foran, men ikke lenger enn at man kan følge med, og fremfor alt leveringsdyktig i oppskrifter som passer til min travle hverdag. 

På sin egen upretensiøse måte har Jamie passert sin 40-årsdag, med en personlig livsstilsendring som har sendt ham verden rundt i jakten på sunn mat som smaker godt på Jamie Oliver-skalaen. Dette har vært utgangspunktet for kokeboken  «Everyday Superfood», som etter Jamies eget utsagn er den mest personlige boken han noensinne har laget. Hver eneste rett i boken er et ernæringsmessig godt valg – rett og slett fordi Jamie Oliver og hans team har bygget dem opp rundt sunne råvarer de har funnet de stedene i verden hvor mennesker lever lengst. Og dømmer man ut ifra Jamies personlige transformasjon, er resultatene overbevisende. Han har gått ned hele 12 kg, og beskriver seg selv som i sitt livs beste form.

En av hjørnesteinene i Jamie Olivers reviderte kostholdsfilosofi, er det han kaller «the balanced plate». Tommelfingerregelen er at tallerkenen skal inneholde:

  • 1/3 grønnsaker/frukt
  • 1/3 karbohydrater (brød, ris, poteter, pasta, bulgur o.l.)
  • 1/6 protein (kjøtt, fisk, egg, bønner o.l.)
  • 1/6 melkeprodukter

Som noe forfriskende for en sunn kokebok, fokuserer Jamie og hans team på oppskrifter med variert smak og sammensetning av ingredienser som gir bedre metthetsfølelse og flere byggesteiner kroppen kan jobbe med.

Huden er kroppens største organ, og hos VICHY vet vi alt for godt at hudpleie starter med et sunt kosthold. Derfor er vi på leVICHYmag stolte av den kommende tiden å kunne presentere et samarbeid med Jamie Oliver, hvor vi selv går på kjøkkenet for å prøve de sunneoppskriftene til den matglade ildsjelen. 

Følg med første gang neste torsdag, hvor leVICHYmag-redaksjonen inviterer deg med til kjøkkenbordet, når vi lager hans lekre Mushroom Soup.

Våre ikoniske produkter

Lett Dagkrem mot aldringstegn under utvikling (SPF 25)

Lett Dagkrem mot aldringstegn under utvikling (SPF 25)

( 7 kommentarer )

go to top