Hvordan fjerner man aldersflekker?

Når eksponering for sol, forurensning og andre faktorer har skadet huden så mye at den har fått en ujevn hudtone, kan C-vitaminbasert hudpleie hjelpe til med å gi en mer jevn hudtone.

Hva er pigmentflekker?

Pigmentflekker - også kjent som leverflekker, aldersflekker eller solar lentigines - kan oppstå som følge av aldring, UV-stråler, akne, hormoner, genetikk, tobakk eller forurensning. En formørkning av huden oppstår når et overskudd av melanin, det brune pigmentet som gir en normal hudfarge, danner avleiringer i huden.
Pigmentflekker, som ofte oppstår først på middelaldrende og eldre hud, har en tendens til å øke både i størrelse og antall etter hvert som man blir eldre.

Hva forårsaker pigmentflekker?

I prosessen som kalles hyperpigmentering, øker produksjonen av melanindannende hudceller (melanocytter) og akkumuleres i det overfladiske hudlaget på grunn av en rekke faktorer. Etter hvert som årene går, kan en kumulativ effekt av UV-eksponering, forurensning og hormoner føre til en økning i melaninproduksjonen og dermed en økning i intensiteten av hyperpigmentering. Når huden utsettes for UV-stråler, produserer den melanin for å beskytte seg selv, slik at huden gradvis blir brunere. Men denne melaninproduksjonen kan bygge seg opp og forårsake permanente mørke flekker i huden, noe som betyr at solen er en av de viktigste årsakene til mørke flekker.
Forandringer i huden forårsaket av UV-stråling skyldes blant annet dannelse av frie oksiderte radikaler som fører til svekkede cellestrukturer og - funksjoner (lipidperoksidasjon), DNA-skader (oksidativt stress) eller proteiner, noe som fører til deregulering av genuttrykket til visse gener (Kilde: Niki, 1991). Denne skadelige fotoaldringsprosessen forårsaket av solen har vist seg å føre til rynker, slapphet og pigmentflekker(1).

Slik forebygger du pigmentflekker: UV-beskyttelse

I flere tiår har den vestlige kulturen lagt stor estetisk vekt på solbrun hud. Men allerede på 1930-tallet advarte spesialister om de sannsynlige negative langtidseffektene av soleksponering på huden aldring. Siden den gang har en overveldende mengde forskning bekreftet denne negative effekten: Det er bevist at det å utsette huden for sol uten beskyttelse fører til hudskader - enten det er umiddelbare effekter som solbrenthet eller langsiktige konsekvenser som pigmentflekker(2). For å forebygge pigmentflekker(3) er det viktig å bruke hudpleieprodukter som inneholder solfiltre som beskytter huden mot skadelige UV-stråler.  Gjør det til en vane å bruke en daglig solbeskyttelse som Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+. Denne ultralette solkremen gir ikke bare et bredspektret beskyttelse mot solens stråler, men også niacinamid, som bidrar til å redusere eksisterende pigmentflekker og jevne ut hudtonen.

 

C-vitamin og kroppen

Det finens 13 vitaminer som er viktige for kroppen. Et av dem som er viktig for huden er C-vitamin, også kjent som askorbinsyre, en naturlig antioksidant. C-vitamin er kjent for sine beskyttende for forebyggende egenskaper for å bekjempe tretthet og infeksjoner, men det har også andre viktige antioksidantegenskaper, spesielt for huden (4) – og særlig når det gjelder pigmentflekker.
Menneskekroppen er ikke i stand til å produsere C-vitamin selv og ,å derfor ta det opp fra kilder som sitrusfrukter, gladgrønnsaker og visse bær(6). Med tiden forårsaker solskader og forurensning en nedbrytning av det normale nivået av C-vitamin.

C-vitamin og huden

Hvis du ønsker en jevnere hudtone, bør du set etter hudpleieprodukter som inneholder C-vitamin. C-vitamin bidrar til å redusere forandringer forårsaket av UV-stråler.  C-vitamin virker på pigmentflekker på to måter: Vitaminet styrker hudens antioksidantforsvar for å nøytralisere de frie radikalene som aldrer huden vår for å dermed forebygge aldringstegn, samtidig som ingrediensen bidrar til å gi huden en strålende glød (7).

Eksfolier ukentlig for å redusere pigmentflekker

Eksfoliering kan bidra til å jevne ut hudtonen ved å fjerne døde hudceller. Velg en eksfolieringsrutine som inneholder C-vitamin hvis du vil ha en jevnere hudtone, da vitaminet holder huden frisk og glatt ved å la alle de aktive ingrediensene i hudpleien absorberes inn i huden(8).

Kilder:
1. Telang, P.S. 'Vitamin C in dermatology' in Indian Dermatology Online Journal 4.2 (2013) s. 143-146
2. Vashi, N.A. et al, 'Aging Differences in Ethnic Skin' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology (2016) s. 31-38
3. Darr et al: Protecting activity on cutaneous structures exposed to UV (1992)
4. Farris, P.K. ‘ Cosmetical Vitamins: Vitamin C’, in Procedures in Cosmetic Dermatology. 2nd ed. New York: Saunders Elsevier (2009) s. 51–6.
5. Geesin et al Dossier Roche Collagen I and III synthesis (2002)
6. Lykkesfeldt, J. 'Vitamin C' in Advances in Nutrition 5.1 (2014) s. 16-18
7. Farris, P.K. ‘ Cosmetical Vitamins: Vitamin C’, in Procedures in Cosmetic Dermatology. 2nd ed. New York: Saunders Elsevier (2009) s. 51–6.
8. Rashmi, S. et al, ‘Cosmeceuticals for Hyperpigmentation: What is available?’ in Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery 6.1, (2013) s. 4-11

 

HUD ANALYSE

DREVET AV SKINCONSULT AI

IDENTIFISER DINE HUDPRIORITETER

START ANALYSEN DIN