DEN ULTIMATE HUDPLEIERUTINEN MOT MØRKE FLEKKER

MANGE MENNESKER VIL I LØPET AV LIVET OPPLEVE Å FÅ MØRKE FLEKKER I ANSIKTET. FÅ ET INNBLIKK I HVORFOR DE OPPSTÅR, OG HVORDAN DU MED DE RETTE HUDPLEIEPRODUKTENE KAN GJØRE DEM MINDRE SYNLIGE OG FOREBYGGE AT DE OPPSTÅR I FREMOVER.

HVORFOR OPPSTÅR PIGMENTFORANDRINGER I HUDEN? 

Huden er en refleksjon av alt som skjer i kroppen vår. Pigmentflekker oppstår når celler i huden produserer for lite eller for mye pigment. De er et resultat av endringer i hudens funksjon, som kan være relatert til genetiske eller hormonelle forstyrrelser, eller til miljøpåvirkninger og livsstilsfaktorer – samlet kjent som eksposomet.

Pigmentflekker oppstår ofte i ansiktet, på halsen, brystet samt armer og hender, som er de mest utsatte områdene av huden.

Selv om det ikke er mulig å unngå forandringer i huden gjennom livet, opplever mange pigmentflekker som noe de helst vil være foruten. Heldigvis finnes det råd for hvordan du kan forebygge dem og redusere synligheten av allerede eksisterende flekker.

ÅRSAKER TIL HYPERPIGMENTERING

Hyperpigmentering skyldes en overdreven opphopning av melanin i huden, noe som resulterer i mørke flekker og områder på huden. Dette kan være genetisk arvelig, men også andre interne og eksterne faktorer kan spille en rolle, spesielt når vi blir eldre.

Disse faktorene er samlet kjent som eksposomet, et begrep introdusert av epidemiologen Christopher Wild (2005), som klassifiserte dem i interne, eksterne og biologiske reaksjoner. De inkluderer soleksponering, røyking, temperaturforskjeller, kosthold, stress, søvnmangel og forurensning.

Her er noen av de mest vanlige årsakene til at pigmentflekker oppstår.


 • SOLEKSPONERING


  Solens UV-stråler er en av de faktorene med størst innvirkning på huden og forekomsten av pigmentflekker – også kalt solflekker i denne sammenhengen.

  Selv om UV-stråler stimulerer syntesen av D-vitamin, er overeksponering for UVA-stråler svært skadelig for huden vår, da de får huden til å eldes og kan føre til alvorlige hudproblemer som for eksempel hudkreft. Spesielt ansikt, hals, bryst, armer og hender har en tendens til å få pigmentflekker fordi de er mest eksponert for UV-stråler. Hvis du vil forebygge denne formen for pigmentering, er det viktig å bruke solkrem med høy beskyttelsesfaktor hver dag, spesielt når UV-indeksen er på sitt høyeste.


 • HORMONELLE FORANDRINGER


  Også hormonelle forandringer i kroppen kan føre til endringer i produksjonen av melanin, noe som er en annen hyppig årsak til pigmentflekker i ansiktet.


 • GRAVIDITET


  Under graviditet vil mange kvinner oppleve økt pigmentering i ansiktet, også kjent som graviditetsmaske eller melasma. De fleste kvinner får hyperpigmentering på magen, ansiktet og i armhulene. Årsaken er den økte utskillelsen av hormoner som fremmer graviditeten, som østrogener og gestagener, som kan føre til endringer i melaninproduksjonen.


 • ALDRING


  Sammen med solens påvirkning er den naturlige aldringen av huden en av de mest vanlige årsakene til pigmentflekker. Disse oppstår på grunn av en ubalanse i produksjonen av melanin i ansiktets celler.

  Når pigmentflekker er aldersrelaterte, kalles de både aldersflekker og leverflekker. Til tross for de mindre flatterende navnene, er dette ganske naturlig.

  Disse pigmentflekkene skyldes en forringelse av hudens pigmentering, da cellene eldes og mister evnen til å produsere melanin normalt.

  Aldersflekker, som i faguttrykk kalles senile lentigines, er små brune flekker på huden som blir mer tydelige etter hvert som vi blir eldre. Aldersflekker er ikke farlige og krever normalt ikke behandling, men de kan være et tegn på solskader.


 • HUDLESJONER


  Hudirritasjoner eller lesjoner som forbrenninger, arr og infeksjoner kan fremme hyperpigmentering av huden.


 • REAKSJONER


  Visse former for medisiner kan forårsake pigmentering. Noen typer medisiner har en lys-sensibiliserende effekt og kan derfor føre til hyperpigmentering.

 • HUDLIDELSER


  Noen hudtilstander og lidelser kan føre til pigmentering. Atopisk dermatitt, psoriasis og akne kan forårsake hyperpigmentering av huden og føre til pigmentflekker.


 • FORURENSING


  Forurensende stoffer fra eksosrør eller forbrenninger frigjør frie radikaler og aktiverer melanocyttenes virkning (overhudens pigmentceller), noe som forårsaker flekker på huden.


Røyking, stress og søvnmangel påvirker direkte hudens aldring, men er ikke de primære årsakene til ansiktsflekker.

HVITE PIGMENTFLEKKER

Pigmentering gjelder ikke bare for mørke flekker i huden. Når huden har hvite flekker, kalles det for hypopigmentering, og det skyldes en nedsatt eller manglende produksjon av melanin i huden.

Denne mangelen på melanin kan skyldes en funksjonsfeil i melanocyttene, som er overhudens pigmentceller, og kan være forårsaket av aldring eller skade fra UV-stråler. Dette kan blant annet hindre dem i å produsere melanin normalt.

Hypopigmentering som har oppstått på grunn av solskader og aldring, er typisk hvite flekker eller områder og har i de fleste tilfeller kun estetiske virkninger, selv om det finnes unntak. Hvis de oppstår, anbefales det å besøke en hudlege som kan utelukke eventuelle andre hudtilstander.

HVA ER FORSKJELLEN PÅ PIGMENTFLEKKER OG FREGNER?

Pigmentflekker må ikke forveksles med fregner. Fregner er ganske vanlig og skyldes en opphopning av melanin. Fregner har en genetisk opprinnelse og blir synlige når solen treffer lys hud, normalt i områder som er utsatt for soleksponering.

Ved påvirkning av UV-stråler fordeles melanin uregelmessig, noe som resulterer i at fregnene blir synlige i huden. Fregner i ansiktet er ofte et symptom på sensitiv og lys hud. Derfor er det viktig å beskytte huden mot UV-stråler, selv om fregner ikke utgjør en risiko.

Siden de skyldes en genetisk faktor, kan fregner ikke helt unngås, men det finnes noen forholdsregler som kan minimere synligheten av dem. Det viktigste er å beskytte huden mot solen, unngå solarium og velge hudpleieprodukter som hjelper med å jevne ut hudtonen og regenerere huden.

PRODUKTER SOM KAN MINSKE SYNLIGHETEN AV MØRKE FLEKKER

Det finnes flere kremer og serumer som aktivt hjelper med å redusere utseendet av pigmentflekker og hyperpigmentering i huden.

Disse produktene inneholder aktive ingredienser som er valgt for å redusere pigmenteringen på to måter:


 1. De reduserer intensiteten av melaninproduksjonen i huden for å forhindre hyperpigmentering og dannelse av nye pigmentflekker.

 2. De hjelper med å fremme cellefornyelsen for å forny huden, fjerne døde celler og styrke regenereringen av de øverste lagene av huden.

Hvis du ønsker å minimere synligheten av mørke flekkene dine, har vi samlet en rekke produkter i en komplett hudpleierutine for både morgen og kveld som kan hjelpe deg med å oppnå ønskede resultater.

TRINN-FOR-TRINN MORGENRUTINE1. ANSIKTSRENS

Første trinn i enhver hudpleierutine er ansiktsrens. Rens hjelper med å fjerne urenheter fra huden og sikrer at de øvrige produktene i rutinen får den ønskede effekten.

Hos Vichy kan du finne ansiktsrens for alle hudtyper og behov. Prøv for eksempel Vichy Pureté Thermale Renseskum til alle hudtyper, som skånsomt renser huden for urenheter og sminke.

Fordel produktet i ansiktet og massér det forsiktig inn i huden. Skyll deretter rikelig med vann, og tørk huden med et mykt håndkle.2. ANSIKTSSERUM MOT MØRKE FLEKKER

Etter rens kan du bruke et serum som er formulert med aktive ingredienser som kan hjelpe med å bekjempe synligheten av mørke flekker.

Liftactiv B3 Serum inneholder 5% niacinamid, som synlig bekjemper mørke flekker på huden, 8% glykolsyrekompleks og peeling-ingredienser som hjelper med å eksfoliere huden, samt Cg-vitamin som hjelper med å jevne ut hudtonen.

Påfør serumet over hele ansiktet og masser forsiktig produktet inn i huden, unngå øyeområdet. Fordel produktet til det er helt absorbert.3. DAGKREM

Etter serum kan du påføre en dagkrem tilpasset din hudtype for å gi huden fuktpleie. Bruk dagkremen over hele ansiktet og gjerne ned på halsen også.

Prøv for eksempel Vichys Liftactiv Collagen Specialist Dagkrem, som gir fukt i 48 timer. Denne kremen inneholder niacinamid, som er kjent for å gi en jevnere hudtone. Fordel ansiktskremen med fingrene i sirkulære bevegelser.

DAGLIG UV-BESKYTTELSE (SOLKREM)

Etter dagkremen er det tid for et av de viktigste, men ofte oversette, trinnene i enhver morgenrutine: solkrem.

Mange serum mot mørke flekker kan gjøre huden mer sensitiv for solen, så det er viktig å påføre solkrem daglig for å forhindre solskader og forekomsten av nye flekker.

Solkremens effekt avtar over tid, så du bør gjerne påføre den på nytt hver andre time for å bevare optimal beskyttelse mot solen.

Prøv for eksempel Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+, som er formulert med NETLOCK-teknologi som gir en ultratynn, motstandsdyktig og usynlig UV-beskyttelse på huden. Solkremen inneholder også niacinamid, som reduserer synligheten av flekker.

Det er viktig å merke seg at noen dagkremer mot mørke flekker allerede har SPF-beskyttelse, som for eksempel Liftactiv B3 Anti-Dark Spots Creme. Hvis dagkremen din inneholder høy SPF, trenger du ikke å påføre solkrem i tillegg.

TRINN-FOR-TRINN KVELDSRUTINE1. ANSIKTSRENS

Rens er et viktig trinn som ikke kan overses, verken morgen eller kveld. Det er avgjørende å rense ansiktet og fjerne urenheter, talg og døde hudceller som samler seg på huden i løpet av dagen.

Vask ansiktet med et renseprodukt som passer til din hudtype. Bland det med vann og skrubb forsiktig for å fjerne smuss. Skyll deretter med lunkent vann og tørk forsiktig ansiktet med et mykt håndkle.

Hvis du foretrekker det, kan du også velge et renseprodukt som ikke skal vaskes av, som for eksempel micellar rens.2. ANSIKTSSERUM MOT MØRKE FLEKKER

Som nevnt ovenfor er et aktivt serum avgjørende for å oppnå de beste resultatene. Bruk ansiktsserumet mot mørke flekker på renset og tørr hud. Påfør det over hele ansiktet og massér til det er helt absorbert.

Vi anbefaler at du bruker Liftactiv B3 Serum, som er formulert for å kunne brukes både morgen og kveld for de beste resultatene.3. NATTKREM

Når du har renset ansiktet og påført serum, er det tid for nattkrem.

Velg en nattkrem som er tilpasset hudens behov. Hvis du for eksempel også ønsker å redusere aldringstegn som rynker og slapp hud, kan du velge en nattkrem med peptider, som vår Liftactiv Collagen Specialist Nattkrem.

Fordel din foretrukne nattkrem over hele ansiktet, men unngå øyeområdet.

HUD ANALYSE

DREVET AV SKINCONSULT AI

IDENTIFISER DINE HUDPRIORITETER

START ANALYSEN DIN