Fotokjemisk luftforurensning og aldring av huden: viktigheten av UV-beskyttelse

Du kjenner sikkert til de skadelige effektene UV-stråler kan ha på huden - men kjenner du også til effekten av fotokjemisk luftforurensning? Les videre for å finne ut mer.

Hva er fotokjemisk luftforurensning, og hvordan påvirker det huden?

Fotokjemisk luftforurensning defineres som en kombinasjon av UV-stråler og luftforurensning og er en relativt ny oppdagelse innen hudpleieforskningen. Man vet ennå ikke så mye om effektene, men de første studiene tyder på at disse to faktorene påvirker huden, gjør mer skade når de oppstår samtidig.

Det finnes ingen kliniske studier som avslører spesifikke symptomer assosiert unikt med fotoforurensning.
Forskere har imidlertidig oppdaget interessante sammenhegnger mellom tilstedeværelsen av UV-stråler og forhøyede nivåer av forurensning i bymiljøer. Forskning på rekonstruert hud har vist at forurensning fremhever og forverrer skader knyttet til overeksponering av UV-stråler[1].

Resultater av studier utført på hudceller viste at celler som ble eksponert for forurensningspartikler før de ble utsatt for en typisk dose UVA-stråler[2] fikk økt oksidativt stress, samt mitokondrielle skader.
I tillegg ser noen UV-relaterte tegn ut til å være mer alvorlige og/eller mer utbredt i forurensende bymiljøer, for eksempel glabella (beskymringsrynken) og pigmenforandringer, selv om dette ennå ikke er endelig bevist. Daglig bruk at solkrem beskytter mot solens UV-stråler, og bruk av antioksidanter som C-vitamin bidrar til å redusere oksidativt stress i huden.

Ingredienser som bekjemper fotokjemisk luftforurensing

For første gang har forskning oppdaget en sammenheng mellom UVA-beskyttelse og redusert skade fra fotokjemisk luftforurensning (in vitro-data). Derfor sier det seg selv at det første forsvarsverket mot fotokjemisk luftforurensning bør være SPF, altså solkrem. Men det finnes et par viktige ingredienser du bør holde et øye med for å supplere den daglige solbeskyttelsen.

Studier viser også en sammenheng mellom fotokjemisk luftforurensning og økte nivåer av oksidative stressmarkører i huden.
Hvis du velger en SPF med ingredienser som også er rik på antioksidanter, beskytter du ikke kun huden mot skader fra fotokjemisk luftforurensning, men bidrar også til å redusere for tidlig aldring som følge av oksidativt stress.

Baicalin, en antioksidantrot som ofte brukes i tradisjonell kinesisk medisin, bidrar til å bekjempe oksidativt stress. Ingrediensen finnes i f.eks Slow Âge Dagkrem SPF30. E-vitamin er også kjent for å bekjempe oksidativt stres pga. dens potente antioksidante egenskaper[3]. Denne ingrediensen kan du eksempelvis finne i Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+.

Til slutt bidrar Vichy vulkansk vann, som er rik på 15 mineraler, å styrke huden.

KILDER:
[1] Soeur, J. et al, ‘Photo-pollution stress in skin: Traces of pollutants (PAH and particulate matter) impair redox homeostasis in keratinocytes exposed to UVA1’ in Journal of dermatological science 86.2 (2017) s. 162-169
[2] Tilsvarende daglig forurensingsmengde i Paris, Frankrike, April (year to be added)
[3] Nachbar, F. et al, ‘The role of vitamin E in normal and damaged skin’ in Journal of molecular medicine 73.1 (1995) s. 7-17

HUD ANALYSE

DREVET AV SKINCONSULT AI

IDENTIFISER DINE HUDPRIORITETER

START ANALYSEN DIN