Hva skjer etter overgangsalderen? Symptomer, helse, hud og tips

NÅR MENSTRUASJONEN DIN OPPHØRER VIL KROPPEN DIN OPPLEVE FLERE ENDRINGER, SOM OGSÅ KAN REGNES SOM EN OVERGANGSFASE. DET KAN VÆRE NYTTIG Å VITE HVILKE SYMPTOMER OG BIVIRKNINGER DU KAN FORVENTE ETTER ENDT OVERGANGSALDER, OG IKKE MINST HVA DISSE BETYR FOR KROPPEN OG HUDEN DIN.

Etter overgangsalderen: 12 måneder uten menstruasjon

Etter overgangsalderen – når du ikke har hatt menstruasjon på 12 måneder – frigjør ikke eggstokkene lenger egg eller produserer østrogen. I gjennomsnitt skjer dette rundt 51 år(1) og fra dette tidspunktet er du postmenopausal. Heldigvis stopper hormonell stabilitet noen av symptomene du kan ha opplevd i overgangsalderen (perimenopausen), som hetetokter og humørsvingninger, og du kan forvente å føle deg mye bedre. Postmenopausale kvinner har også en høyere risiko for osteoporose og andre helsemessige forhold, så de permanente endringene i kroppen din vil bety regelmessige helsesjekker. Men ved å holde deg i form, sunn og velernært, kan du faktisk øke energinivået når du begynner på dette nye kapittelet.

Økt hormonell stabilitet etter overgangsalderen

Etter overgangsalderen stabiliserer hormonnivåene seg, noe som betyr at de vanlige symptomene du kan ha opplevd som følge av redusert østrogenproduksjon, som tretthet, nattesvette, hetetokter, tørrhet i skjeden, humørsvingninger og tørrere hud, vil forsvinne. Og etter hvert som kroppen din tilpasser seg sin nye balanse, og du kan til og med oppdage at du har mer energi enn du har hatt på flere år. Mange kvinner merker også færre plager og smerter, og mindre søvnproblemer, angst og vektsvingninger når overgangsalderen har gått over.

Post-menopausale symptomer og helserisikoer

Osteoporose (benskjørhet) er en reduksjon i bentettheten som gjør at skjelettet blir skjørt og fører til hyppige brudd og frakturer. Hos kvinner etter overgangsalderen skyldes dette mangel på østrogen, et hormon som spiller en viktig rolle for beinhelsen. Et variert kosthold med rikelig inntakt av beinsterke, kalsiumrike meieriprodukter, grønne blader og fet fisk som inneholder D-vitamin, som hjelper kroppen med å ta opp vitaminer som kan bidra til å beskytte beinskjørhet. Kontrollbesøk er viktige: legen din kan foreskrive kalsium- og D-vitamintilskudd, og hvis du inkluderer vektbærende øvelser i treningsrutinen din, kan det hjelpe med å styrke både bein og muskler.

Mangel på østrogen påvirker også hjertet, og mange kvinner etter overgangsalderen opplever hjertebank eller hjerteproblemer som kan føre til økt risiko for hjerteinfarkt. Regelmessige legebesøk er viktig, og hvis du tidligere har hatt usunne vaner som røyking eller et fettrikt kosthold, er det aldri for sent å endre livsstil. Et sunt og variert kosthold og regelmessig mosjon – det ideelle er 150 minutter i uken(2) fordelt på tre økter – vil bidra til å holde hjertet i toppform og redusere risikoen for hjerterelaterte helseproblemer senere i livet.

Huden etter overgangsalderen

Selv om hudforandringene som oppstår i perimenopausen - økt tørrhet og tap av fylde, elastisitet og slapphet - er kommet for å bli, finnes det mange måter å håndtere dem på. Utviklingen av visse aldringstegn kan bremses med et sunt kosthold og solbeskyttelse, men etter overgangsalderen er nøye valg av hudpleie nøkkelen til en vakker hud med sunn glød etter hvert som du blir eldre.

Tenk på ernæring, da huden etter overgangsalderen kan ha opptil 57% mindre av lipidene som er viktige for hudens komfort og styrke enn huden før overgangsalderen. Vel rikere kremer etter overgangsalderen for å gi intens næring morgen og kveld.

Det er lurt å inkludere anti-aging aktive ingredienser i hudpleierutinen din. Anti-age ingredienser som Proxylane er kjent for sin revitaliserende og oppstrammende effekt på huden.

Vurder å tilføye et serum som Neovadiol Meno 5 Bi-Serum med omega 3-6-9 fettsyrer for å gi huden intens næring før du påfører ansiktskrem. Gi dette nye trinnet i hudpleierutinen din et løft ved å massere den inn med faste, oppgående bevegelser for å øke sirkulasjonen og hjelpe oljen med å trenge inn i huden.

Tilpasning til en ny fase i livet

Når du har lagt de fleste kroppslige endringene bak deg, innleder overgangsalderen en periode med refleksjon og tilpasning. Etter hvert som alt roer seg, både fysisk og føelsesmessig, kan gjennomtenkte livsstilvalg hjelpe deg med å finne deg til rette i denne nye livsfasen og se frem til mange sunne og lykkelige år.

KILDER:
1. Vichy, Ménopause, mode d’emploi, p11
2. http://www.heart.org/en/health-topics/consumer

HUD ANALYSE

DREVET AV SKINCONSULT AI

IDENTIFISER DINE HUDPRIORITETER

START ANALYSEN DIN