OK

OK Cancel

Thank you

Close

Kombucha – den manglende brikken i det nordiske kjøkken

Læsk! Et brand som er verdt å holde øye med hvis du er interessert i den nye sunne trenden Kombucha. Vi har besøkt det dansk-amerikanske kombucha økobryggeriet på Vesterbrogade. De kvalitetsbevisste entreprenørene Line Hoff og Eric Sponseller har satt den forfriskende drikken på nordisk formel og tappet den på flasker i fine, trendy designs. Det hele begynte med en drøm om å revolusjonere markedet for drikkevarer. På linje med det nye nordiske kjøkken.

Når man går forbi Vesterbrogade nr 39, røper de mørke vinduene på ingen måte at det her ligger det et suksessfullt bryggeri. Da vi gikk innenfor, aner vi til gjengjeld straks at det foregår noe helt spesielt. Det siste året har lokalene, som før inneholdt en Vietnamesisk restaurant, blitt omdannet til hovedkvarter for brandet Læsk. Et moderne bryggehus, kreativt verksted og kontor for de to stiftere og ildsjelene, 30-årige Line Hoff og 33-årige Eric Sponseller. Midt iblant den tidligere restaurantens møbler, café au lait, skilter og malerier av asiatiske kvinner, står et stort moderne konferansebord. ”Det er her vi jobber cirka 16 timer i døgnet,” høres det på klingende amerikansk fra Eric, men med et skjevt smil. Man er ikke i tvil om at her jobbes det hardt, men Line og Eric utstråler også en helt spesiell energi og begeistring som man bare opplever hos mennesker som virkelig brenner for det de gjør.

Oppskriften på den spesielle drikken

Kombucha er en forholdsmessig ny helsetrend i Danmark. Drikken, som opprinnelig stammer fra Asia, kan ellers dateres helt tilbake til før vår tidsregning. I USA har drikken vært kjent på supermarkedenes hyller siden starten av 90-tallet. Derfor var kombucha ikke en nyhet for amerikanskfødte Eric Sponseller. ”Jeg visste hva det var, men det var ikke noe jeg selv drakk. Jeg startet faktisk med å lage min egen Kombucha, fordi jeg fikk Scoby som man skal bruke til gjæringen i gave.” Den såkalte Scoby er en symbiotisk kultur av nyttige bakterier og gjær, en slags kombuchasopp, som gjærer teen. Ved gjæringen av teen omdannes det meste av sukkeret til alkohol, som igjen omdannes til organisk syre. Resultatet er en alkoholfri, perlende, frisk og syrlig leskedrikk med lavt sukkerinnhold. Lokalene minner litt om en scene tatt ut av filmen Alice i Eventyrland. Kjempestore syltetøylignende glass står linet opp med hvite papirskilter, som beskriver teens produksjonsstatus, og et stykke spesielt hvitt stoff bundet rundt lokket. Inne i glassene er den gule og rosa kombuchaen under gjæring, med en kombuchasopp inni som matcher i fargen.

Den første slurken

For å spole tiden tilbake til begynnelsen, skal vi en tur til New York. Det er åtte år siden de to Læsk-partnerne møtte hverandre. Line og kusinen hennes var på en couchsurfing-tur i USA og møtte Eric da de bodde på et par av hans venners sofa. Men det var faktisk først 2 år senere under et praktikantopphold på et arkitektkontor i the Big Apple, at Line oppdaget kombucha. En dag på arkitektkontoret tok Line plutselig seg selv i å vende tilbake til en flaske hun hadde stående i kjøleskapet, igjen og igjen - Kombucha stod det på den. ”Hva i all verden er det her?! Det tenkte jeg først. Det smakte merkelig, ikke dårlig, men annerledes og gjæret på en måte,” hun ler litt av det, og fortsetter, ”jeg tok en slurk og satte den bort. Men det var som om kunne jeg ikke helt stoppe da jeg først hadde begynt å drikke av den. Jeg begynte å crave den her syrlige drikken, for hjemme var det kun sukkerholdige drikkevarer som brus. Og jeg følte også at det var bedre for magen min.”

Kombuchaens egenskaper

Den hyggelige følelsen ved å drikke Kombucha er Line ikke alene om, og den har opp gjennom historien gjort Kombucha til en favorittdrikke i store deler av verden. Kombucha sies nemlig å ha mange gode egenskaper.  En forbedret fordøyelse er en av dem, da det ved gjæringen dannes spesielle nyttige enzymer, vitaminer og probiotiske bakterier. Men også i relasjon til huden har Kombucha positive egenskaper . Derfor har forskerne bak VICHY i flere år jobbet med å utvikle den nye IDÉALIA-serien, som nettopp inneholder Kombucha. Sunt å drikke og godt for huden - akkurat noe for oss her på leVICHYmag redaksjonen.

Et nytt innslag i det nordiske kjøkkenet

Da Line Hoff kommer hjem fra oppholdet sitt i New York er det noe som mangler. Hun leter etter Kombucha, men kan ikke finne det noen steder. Hun har holdt kontakten med Eric og en dag snakker de sammen over Skype. På det tidspunkt bodde Eric i Syd Afrika, hvor han fortsatt brygget Kombucha hjemme i kjøkkenet. Av både nød og nysgjerrighet forsøker Line seg også på å brygge Kombucha og resultatet er bedre enn den Kombucha hun smakte i New York. Mindre gjæret og finere i smaken. Under en samtale med Eric nevner hun at han burde komme til Danmark, og de burde begynne å selge Kombucha her hjemme. ”I starten tullet vi med at Danmark hadde bruk for vår kombucha-revolusjon som et alternativ til brus. Hvis man ser på det nynordiske kjøkkenet har innovasjonen eksplodert over de siste ti årene. Vi har veldig mange dygtige kokker, som i spennende foodlabs lager god og eksperimenterende mat med nordiske råvarer. Og i den sammenheng har bruk for et alternativ til en cola! Det har manglet noe spennende på markedet innenfor alkoholfri drikkevarer,” forteller Line, og i starten diskuterte de to vennene ofte det ’gapet’, de følte, at deres Kombucha kunne utfylle på markedet.

En stille revolusjon tar form

En dag sender Eric en lang mail til Line. Han har blitt rastløs i Syd Afrika og synes de skal gjøre alvor av drømmene deres. Da Line er med på idéen kommer Eric til Danmark og planlegningen begynner. Læsk blir etablert  i våren 2015, og tar raskt fart. Lokalene vi møter dem i har dannet ramme om eventyret inntil nå, og i disse omgivelsene har de selv stått for alt. Alt fra innkjøp og myndighetsgodkjennelser til produksjon og markedsføring. På et år har virksomheten vokst så mye at produksjonen nå utvides til nye fasiliteter i Hørsholm. Interessen for den gamle asiatiske drilken på nye skandinaviske flasker har vært større enn de hadde turt å håpe på. Hardt arbeid og viljen til å eksperimentere har hittil vært veien til suksess for Line og Eric. De er nettopp i gang med å eksperimentere med ingredienser som cayennepepper og kaffe. Og til sommeren vil man i en isbutikk på Østerbro også kunne kjøpe en Kombucha-is, når Læsk innleder et nytt spennende samarbeid på denne front. 

Læsk er ekte entreprenørskap og utforskning av det nynordiske smaksunivers, når det er aller best. På leVICHYmag redaksjonen gleder vi oss til å følge med og til å smake oss igjennom alle de spennende tiltak fra Læsk. 

Se hvor du kan kjøpe Læsk Kombucha på www.laesk.dk

Våre ikoniske produkter

<span>Dagkrem</span><span> til normal/blandet hud</span>

Dagkrem til normal/blandet hud

( 5 kommentarer )

Serum<br />

Serum

( 8 kommentarer )

go to top