Hvordan raskt bli kvitt flass?

Én av to menn og én av fire kvinner lider av flass. Les videre for å få ekspertråd om hvordan du kan bli kvitt flass og få hodebunnen din i balanse. Fra og med neste gang du vasker håret.

Hva er flass?

Flass, eller seboreisk dermatitt, som det refereres til i dermatologi, er en tilstand i hodebunnen som påvirker hvor som helst mellom 40 % og 60 % av voksne over hele verden(1). Det er en overdreven avskalling av hodebunnen ,der det i stedet for å frigjøre bare én enkelt celle, (en moden corneocyt) genererer større, synlige samlinger av hundrevis eller tusenvis av celler. En omfattende studie av mer enn 20 000 kvinner i alderen 15 til 75, fant at flass er mest vanlig mellom 15 og 34 år, og at forekomsten avtar etter 45 år(2).

Mikrobiomet i hodebunnen – og flass
For å forstå hvorfor vi får flass, må vi først erkjenne at hodebunnen er en verden i seg selv. Hver kvadratcentimeter er hjemsted for mellom 10 000 til 100 millioner mikroorganismer, hovedsakelig bakterier og gjær(3). Dette økosystemet blir referert til som hudebunnens mikrobiom. Forskning har tillatt eksperter å finne ut hvilke av disse mikroorganismene som spiller en betydelig rolle i flass: En viss gjærstamme kalt Malassezia. Denne gjæren er funnet å dominere mikrobiomet i hodebunnen til personer med flass(4).

Gjenkjenne to typer flass
Det finnes to typer flass. Tørr flass og fet flass – kjent som fastklebende flass– av den selvforklarende grunn at den har en tendens til å feste seg til hodebunnen. Tørr flass, preget av sin flassete tekstur og fine, hvitaktige eller grå partikler, har en tendens til å falle av i rikelige doser.   Fettete eller klebrige flass, derimot, der tykkere, klissete og mer fete flak samler seg oppå hverandre, oppstår når det er en overproduksjon av talg i hodebunnen.  Klebrige flass er generelt tilbakevendende siden talg fremmer utviklingen av Malassezia-gjæren, og skaper en ond sirkel. Begge typer flass kan forårsake kløe, selv om dette ikke alltid er tilfelle.

Hva er årsaken til flass?
Flass oppstår av en rekke årsaker.   I første omgang er det viktig å sjekke at tilstanden ikke er psoriasis- en innflammatorisk hudsykdom der intens avskalling ofte ledsages av røde flekker. Ulike faktorer- Fra stress til hormonelle endringer, til en forstyrrelse i hudens PH-balanse, og tørr hodebunn på grunn av vinterens radiatorvarme- spiller alle en rolle i den overflødige talgproduksjonen som skaper grobunn for flass. Faktisk er vinteren kjent som flasssesongen i tempererte områder(5), mens den tørre årstiden forverrer flass i Thailand for eksempel(6).

Hvordan raskt bli kvitt flass?

Det er viktig å gjenopprette balansen i hodebunnens mikrobiom. Slutt å bruke dine vanlige hårprodukter. Hvis du bruker sjampo som er for aggressiv mot hodebunnen, kan den tørke ut, irritere og skape overdreven talgproduksjon. Dette skaper et ubalanse som gir grobunn for gjærsoppen Malassezia Harde formuleringer kan forårsake følsomhet og nye flassutbrudd. Så gi hodebunnen din en pause. Dropp alle unødvendige stylingprodukter inntil videre. Bytt til en mild rensende sjampo og balsam, helst med en formulering mot flass og med en nøytral pH-verdi.

Velg en hurtigvirkende og effektiv flassjampo
Når du bestemmer deg for å ta hånd om flasset ditt, bør du se etter en sjampo som er konsentrert med aktive ingredienser som har vist seg å være effektive mot flass, for eksempel selendisulfid, den viktigste aktive ingrediensen i Vichys produkter mot flass, som reduserer opptil 100% av synlig flass fra første vask. Andre aktive ingredienser inkluderer sink og Piroctone Olamine, som begge er anerkjente ingredienser for å bekjempe flass. Allerede dagen etter første gangs bruk skal anti-flass produkter ha hatt en effekt. Etter du har brukt et flassmiddel for andre gang bør du oppleve mindre synlig flass i både hår og hodebunn. Disse sjampoene bidrar raskt til å redusere synligheten og deretter fjerne flass i hodebunnen.

Hodebunnskrubb når flasset setter seg fast
Den raskeste måten å takle fastsittende flass på er med en skrubb til hodebunnen. Denne eksfolieringsteknikken bidrar til å fjerne de tykke, gulaktige flakene som fester seg til hodebunnen og hårrøttene.  I større grad enn en tradisjonell flassjampo kan en skrubb bidra til å fjerne de fete oljene som har festet seg i de vanskelige flassene, og gi en hodebunn som ser sunnere ut. Se etter skrubb med eksfolierende ingredienser, for eksempel salisylsyre, som hjelper deg med å takle fet og vanskelig flass.

Skyll produktet ut
Det kan også være lurt å tenke over hvordan du vasker håret ditt. Sørg for å vaske håret grundig slik at det ikke blir igjen noe produkt, da dette kan skape ubalanse i hodebunnen. Vær også oppmerksom på intens soleksponering, som kan tørke ut hodebunnen og føre til flass. Velg produkter som er dermatologisk testet og velegnet til sensitiv hud. Hvis dette ikke hjelper mot flass, bør du kontakte en hudlege.


1. D Saint-Leger. Dandruff (Pityriasis capitis simplex): of yeasts and men. I: The science of hair care. C Bouillon og J Wilkinson Eds. Taylor and Francis, Boca Raton London New York Singapore. Kapittel 21, 609-632, 2005. Og J R Schwartz et al. A comprehensive pathophysiology of dandruff and Seborrheic Dermatitis - towards a more precise definition of scalp health. Acterdermvenerol 2013.
2. Kilde: Beauty trackWomen 12 pays (2016) & beauty track Men 6 pays (2013), IPSOS pour L’Oréal Recherche. Focus Europe et USA: more than 20000 femmes, 15 à 75 ans. b. Bilan antipelliculaires - CMI- mai 2012
3. Saint-Léger, Clavaud C. et al., The Human Scalp and Related Cosmetic Care Products, Basic Science for Modern Cosmetic Dermatology, Penguin books, 13: 167-178, 2015.
4. Mc Ginley et al. Quantitative microbiology of the scalp in non dandruff, dandruff, and seborrheic dermatitis. J Invest Dermatol, 64:401405, 1975.
5. Robbins C.R. et al., Dandruff, Scalp flaking and Scalp Care, Chemical and Physical Behaviour of Human Hair, Springer, 5th ed., 6:11, 420, 2012.
6. Harding C. R.et al., Dandruff: a condition characterized by decreased levels of intercellular lipids in scalp stratum corneum and impaired barrier Function. Arch Dermatol Res. 294: 221-230, 2002.

HUD ANALYSE

DREVET AV SKINCONSULT AI

IDENTIFISER DINE HUDPRIORITETER

START ANALYSEN DIN