Hva er hud med tendens til hormonell akne, og hvordan kan hudpleierutinen din hjelpe?

Trodde du at dårlig hud i tenårene var noe du kunne legge bak deg? Tro om igjen. For mange kvinner er menstruasjonssyklusen forbundet med akneutbrudd. Her kan du lære mer om hvordan det hele henger sammen.

Hva er hormonelle kviser og hvorfor påvirker det kvinner?

Mange kvinner lider av akneutbrudd. Faktisk er andelen kvinner som lider av akne betydelig høyere enn menn i alle aldersgrupper(1). Dette skyldes de mange hormonelle endringene som skjer gjennom hele livet. Det er en vanlig misforståelse at utbrudd kun rammer personer med fet hud. Men dette er ikke alltid tilfelle, da personer med tendens til akne ofte også lider av tørr hud(2).

Den første utviklingen under puberteten henger sammen med en økt stimulering av androgenreseptorene som fører til mer talg. Men fordi menstruasjonssyklusen og hormonsvingningene henger sammen, kalles akne hos voksne kvinner noen ganger hormonell akne(1).

Hvorfor oppstår hormonell akne?

En rekke hormoner er forbundet med forekomsten av akne. Hormonelle kviser er knyttet til et høyere nivå av sirkulerende testosteron i blodet(3). Mange personer med uren hud opplever økt talgproduksjon, som kommer av aktivitet i talgfollikkelen(4). Det antas at det finnes genetisk predisposisjon for å utvikle utbrudd hos voksne kvinner(5). I tillegg opplever mange kvinner premenstruelle akne-symptomer på grunn av hormoner som østrogen (ansvarlig for utvikling og regulering av det kvinnelige reproduksjonssystemet) og progesteron (som er involvert i menstruasjonssyklusen og under graviditet).

Hvordan vet du om du lider av hormonell akne?

Hormonell akne er ikke det samme for alle. Det er viktig å finne årsaken til utbruddene (enten det er hormoner, feil hudpleie, genetikk, stress eller medisiner) for å kunne behandle huden din. Tilbakevendende akne forekommer hos 75-85 % av voksne kvinner, mens sent forekommende akne er mindre vanlig og forekommer i 20-40 % av tilfellene(2). Man kan si at det er en høy korrelasjon mellom de som har slitt med akne i tenårene og hormonell akne, men det er ingen forutsetning.

Du kan ha hormonell akne hvis:

Utbruddene oppstår rundt haken og kjeven
Dersom du har lagt merke til en ansamling av kviser rundt nedre del av ansiktet ditt, er det sannsynligvis relatert med hormoner. Overskuddet av hormoner i kroppen din stimulerer talgkjertlene, og mange av disse befinner seg i hakeområdet. Andre områder som kan indikere denne kvisetypen er langs utkantene av ansiktet og/eller på halsen(2).

Kvisene dine er smertefulle cyster i stedet for hudormer og hvite nupper.
I tillegg til å føles dypere enn andre kviser, kan de føles mer smertefulle og ømme. Dette skyldes at olje akkumuleres i løpet av noen dager eller uker og kan forårsake en opphopning av irritasjoner.

Utbruddene dine oppstår en gang i måneden
Hormonelle kviser inntreffer ofte i et syklisk mønster som følger menstruasjonssyklusen. De har en tendens til å dukke opp på samme sted siden en bestemt pore har blitt forstørret av en tidligere kvise.

Utbruddene oppstår når du er stresset
Kortisol, kjent som stresshormonet, øker, noe som er et tegn på betennelse som ofte forekommer i forbindelse med kviser.

Er det forskjell på hormonell akne og akne hos tenåringer?

Ja, det er det, ettersom de har forskjellige kjennetegn. Hormonell akne skiller seg fra akne hos tenåringer ved at den viser seg som dyptliggende, milde til moderate inflammatoriske lesjoner på den nedre tredjedelen av ansiktet, kjevelinjen og halsen(5). 

Men akne hos tenåringer kan vise seg som hvite knopper, hudormer og ømme kviser i ansiktet og på halsen, skuldrene, brystet, ryggen og overarmene.

Hva er den beste hudpleierutinen til personer med tendens til hormonell akne?

1. Finn en hudpleierutine som fungerer for deg, og hold deg til den.
2. Bruk kun ikke-komedogene produkter for å redusere risikoen for tilstoppede porer.
3. Ha en daglig hudpleierutine som består av rens, mild eksfoliering og et pleieprodukt, så du kan eksfoliere de døde hudcellene og unngå tilstoppede porer.
4. Vask ansiktet morgen og kveld for å bli kvitt smuss, olje og andre bakterier.…

Kilder:
1. Ebede, T.L. et al, 'Hormonal Treatment of Acne in Women' i The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 2.12 (2009) s. 16-22
2. Zeichner, J.A. et al, 'Emerging Issues in Adult Female Acne' i The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 10.1 (2017) s. 37-46
3. Elsaie, M.L. 'Hormonal treatment of acne vulgaris: an update' i Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology 9 (2016) s.241-248
4. Ghosh, S. et al, 'Profiling and Hormonal Therapy for Acne in Women' i Indian Journal of Dermatology 59.2 (2014) s. 107-115
5. Geller, L. et al, 'Perimenstrual Flare of Adult Acne' i The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 7.8 (2014) s. 30-34

HUD ANALYSE

DREVET AV SKINCONSULT AI

IDENTIFISER DINE HUDPRIORITETER

START ANALYSEN DIN