Er det en sammenheng mellom meieriprodukter og akne?

Er det melken i kaffen din som har skylden for utbruddene dine? Vi utforsker det komplekse forholdet mellom meieriprodukter og akne og hva dette betyr for huden din.

Hva er akne, og hvorfor lider noen av det?

Har du noen gang lurt på om melk kan være årsaken til akneutbruddene dine? I følge vitenskapen, kan ryktene være sanne. Studier tyder på at det er en sammenheng mellom meieriprodukter og kviser. Men før du kvitter deg med alle meieriprodukter av hensyn til huden din, bør du lese videre for å finne ut mer om hvordan dette kan påvirke deg, og hvordan du best kan håndtere akneutbrudd.

Hva er akne, og hvorfor lider noen av det?

Akne er en betennelsestilstand der oljer blir fanget i porene og tilstoppes(1). Bakterier vokser, noe som resulterer i betennelse og røde nupper på huden. De eksakte årsakene til akne er fortsatt uklare, men forskere er enige om at det finnes enn rekke faktorer om kan utløse akneutbrudd. Hormoner, overflødig talgproduksjon, følelsesmessig stress og hudens mikrobiom er bare noen av dem.
Medvirkende faktorer som genetikk og hudtype spiller også en rolle, men hvorfor noen av oss er mer utsatt enn andre, er mer uklart. En annet alternativ er kostholdet, og studier tyder på at det er en sammenheng mellom kosthold og akne, spesielt et kosthold med mye meieriprodukter(2).
 

Hvordan passer meieriprodukter inn i alt dette?

Meieriprodukter har vist seg å stimulere talgproduksionen, noe som kan igjen bidra til akneutbrudd. Her er det viktig å påpeke at talg er avgiørende for å opprettholde en sunn hud da det smører huden og bidrar til å opprettholde en stabil hudbarriere. Men en ubalanse — for mye eller for lite — kan resultere i hudproblemer(4). Her kommer meieriprodukter inn i bildet.

Inntak av melk og andre meieriprodukter kan føre til en økning av insulinnivået, noe som kan resultere i at leveren produserer en type veksthormon.
Dette hormonet fører til økte mengder av talg og påfølgende forstoppede porer.

For å ikke snakke om at mesteparten av melken som konsumeres, ofte kommer fra drektige kyr og inneholder rikelig med insulinlignende veksthormoner(6).

Selv om disse er ideelle for utviklingen av nyfødte kalver, kan tilstedeværelsen av dette hormonet ha en negativ effekt på personer med tendenser til akne, siden det kan øke talgproduksionen og betennelsestilstanden.

Er melk det eneste meieriproduktet som kan forårsake akne?

Så langt tyder studier på at melk er mest relatert til akneutbrudd sammenlignet med andre meieriprodukter. Sammenhengen mellom ost og yoghurt er fortsatt ikke bekreftet. Derimot inneholder yoghurt probiotika, som har betennelsesdempende egenskaper og kan hjelpe huden(7).

Og før du strekker deg etter lettmelk/skummet melk, er det viktig å merke seg at også disse alternativene har vist seg å kunne utløse akneutbrudd(8). Dette skjer fordi prosessen med å fjerne fett fra melk ofte fjerner sunne fettsyrer og næringsstoffer som har betennelsesdempende egenskaper. De er mer bearbeidet enn helmelk og har en høyere konsentrasjon av hormoner. Myseprotein, som finnes i lettmelk/skummet melk, antas å øke insulinnivået og bidra til overflødig talgproduksjon(9).

Hva er den beste måten å behandle hud med tendens til akne på?

Hvis du sliter med hud som har en tendens til akne, kan det være en god idé å droppe meieriprodukter for å se hvordan huden din reagerer. I tillegg kan du også bruke ikke-komedogene hudpleieprodukter.
Disse produktene bidrar til å ikke tilstoppe porene dine.

Unngå å eksfoliere huden din for mye.
Det kan være fristende for personer med tendens til akne å eksfoliere huden ofte i håp om å fjerne overflødig olje på huden. Men overdreven eksfoliering kan føre til tørr hud, noe som fremmer talgproduksjonen og kan bidra til ytterligere akneutbrudd.

Hold huden hydrert med en lett, ikke-komedogen fuktighetskrem
Husk at selv fet hud trenger fuktighet (siden overflødig olje ikke betyr at huden er hydrert).
Det finnes også livsstilsendringer du kan gjøre for å håndtere hud med tendens til akne:

Vær oppmerksom på hygiene.
Bytt putetrekk og sengetøy regelmessig for å minimere bakterier som samler seg.

Drikk rikelig med vann
I tillegg til de mange fuktighetsgivende fordelene som vann gir, øker det også blodstrømmen gjennom kroppen og huden.

Inkluder matvarer som valnøtter, avokado, linfrøolje og laks i kostholdet ditt.
Disse matvarene er rike på næringsstoffer som er spesielt godt egnet for personer med tendens til akne. Renere hud? Ja, takk.

KILDER:
1. Kucharska, A. et al, "Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris" i Advances in Dermatology and Allergology 33.2 (2016) s. 81-86
2. Ulvestad, M. et al, "Acne and dairy products in adolescence: results from a Norwegian longitudinal study" in Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 31.3 (2017) s. 530-535
3. Pappas, A. et al, 'Sebum analysis of individuals with and without acne' i Dermato Endocrinology 1.3 (2009) s. 1576161
4. Pappas, A. "The relationship of diet and acne" i Dermato Endocrinology 1.5 (2009) s. 262-267
5. Bowe, W.P. "Growing evidence suggests possible link between diet and acne" i American Academy of Dermatology Association (2013)
6. Pappas, A. "The relationship of diet and acne" i Dermato Endocrinology 1.5 (2009) s. 262-267
7. Bowe, W.P. et al, 'Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis - back to the future?' i Gut Pathogens 3.1 (2011)
8. LaRosa, C.L. et al, "Consumption of dairy in teenagers with and without acne" i American Academy of Dermatology 75.2 (2016) s. 318-322
9. Danby, F.W. "Acne: Diet and acnegenesis" i Indian Dermatology Online Journal (2011) 2.1 s.2-5

HUD ANALYSE

DREVET AV SKINCONSULT AI

IDENTIFISER DINE HUDPRIORITETER

START ANALYSEN DIN