Kan mat forårsake akne?

Forholdet mellom akne og kosthold blir ofte misforstått. Vi undersøker om det finnes typer mat som kan øke forekomsten av akne og hvordan dette oppstår.

Matvarer som kan føre til utbrudd.

Selv om kostholdet ditt ikke er avgjørende for om huden din lider av akne eller ikke, kan det bidra til å forverre kviser, utvrudd og fet hud [1]. Siden akne påvirker hudens talgkjertler, er det fornuftig å kutte ned på matvarer om overstimulerer disse kjertlene for å redusere forekomsten av tegn på akne. Det kan være verdt å endre matvanene dine for å finne ut om andre matvarer påvirker alvorlighetsgraden av din akne.

Visse matvarer er bevist å øke forekomsten og alvorlighetsgraden av akne. Ved inntak, forårsaker det en stigning i blodsukkeret, som kan forårsake irritasjon, samtidig som insulinnivået øker. Dette øker produksjonen av talg og kan derfor forårsake utbrudd.

Matvarer med høy glykemisk indeks som brytes ned raskt i kroppen, for eksempel hvitt brød, bearbeidede frokostblandinger, hvit ris, potetgull, kjeks og kaker kan øke alvorlighetsgraden av et akneutbrudd [2].

Melk har blitt identifisert som å ha en lignende effekt på kroppen som mat med høy glykemisk indeks, da den ofte kommer fra drektige kyr, og inneholder hormoner som kan utløse produksjonen av talg[3]. Veksthormoner som finnes i melk kan øke spredningen av hudceller, noe som kan føre til tette porer[4]. Prøv å kutte ned på melkeinntaket, og vurder å ta et kalsiumtilskudd eller inkludere mer kalsiumrik mat f.eks. tofu, mandler, spinat og brokkoli i kostholdet ditt[5].

Det er visse såkalte "sunne matvarer" som også har blitt foreslått å bidra til utbrudd. Fettfattige eller fettfrie produkter som fettfri yoghurt eller ost med lavt fettinnhold, inneholder ofte tilsatt sukker for å supplere smaken, og kan derfor forårsake betennelse[6].
I tillegg er juice og smoothies ofte høy i sukker og lite fiber, noe som øker talgproduksjonen, noe som gjør hel frukt til et bedre valg.

I motsetning til hva mange tror, forårsaker ikke alkohol, sjokolade og fet mat eksplisitt uren hud, og det er ingen bevis for at de øker tegnene på uren hud[7].
Men regelmessig inntak av alkohol kan undertrykke immunsystemet, og begrense kroppens evne til å bekjempe bakteriene og infeksjonen som kan føre til kviser.

Matvarer som kan bidra til å redusere tegn på uren hud

Å spise mat som har lav glykemisk indeks – de fleste grønnsaker, fullkorn og mest frukt – kan bidra til å redusere hudoljer, siden de inneholder betakarotener i tillegg til deres beroligende egenskaper. Mørke bladgrønnsaker, som spinat, kan bidra til å fjerne urenheter fra kroppen, som hvis de ikke fjernes, kan oppmuntre til uren hud. For omega-3-fettsyrer, som reduserer betennelse, kan du prøve laks, sardiner, valnøtter og linfrø[8]. Grønn te og bær er fylt med antioksidanter, som har beroligende egenskaper. Probiotika som finnes i yoghurt, surkål, mørk sjokolade, sylteagurk, kimchi og kombucha te reduserer betennelse i tarmen, og kan bidra til en klarere hudfarge.

Kilder:
[1] Kucharska, A. et al, 'Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris' i Postepy Dermatology Allergology 33.2 (2016) pp. 81-86
[2] Katta, R. et al, 'Diet and Dermatology: The Role of Dietary Intervention in Skin Disease' i The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology7.7 (2014) pp. 46-51
[3] Katta, R. et al, 'Diet and Dermatology: The Role of Dietary Intervention in Skin Disease' i The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology7.7 (2014) pp. 46-51
[4] Pappas, A. 'The relationship of diet and acne' in Dermato Endocrinology 1.5 (2009) pp. 262-267
[5] Ross, A.C. ‘ Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D in Institute of Medicine (US) Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium’ (2011)
[6] Katta, R. et al, 'Diet and acne: an exploratory survey study of patient beliefs' i Dermatology Practical & Conceptual 6.2 (2016) pp. 21-27
[7] Kucharska, A. et al, 'Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris' i Postepy Dermatology Allergology 33.2 (2016) pp. 81-86
[8] Pappas, A, 'The relationship of diet and acne' in Dermato Endocrinology 1.5 (2009) pp. 262-267

HUD ANALYSE

DREVET AV SKINCONSULT AI

IDENTIFISER DINE HUDPRIORITETER

START ANALYSEN DIN