Ja, forurensning gjør huden din eldre og her er årsaken

Urenheter? Pigmentflekker? Rynker? Forurensing kan være en av årsakene. Vi ba dermatolog Dr. Nina Roos forklare hvordan forurensning kan eldre huden.

Dr. Nina Roos

Dermatolog

Hvordan skader forurensning huden?

Utallige studier har vist at forurensning kan bidra til for tidlig aldring av huden.[1] Forskning utført av L'Oréal i Mexico og Kina viste en nedgang i hudens fuktighetsnivå og økt talgproduksjon blant deltakere som er overeksponert for forurensning, mens forurensning også har vist seg å forårsake misfarging av huden og brune flekker, i tillegg til å være knyttet til ozonnedbrytning – som blant annet kan forårsake hudkreft[2].

Som om forurensning i seg selv ikke var ille nok, har den en dobbel effekt når den kombineres med UV-stråler.

Når huden utsettes for solskinn, omdannes forurensningsskadene til såkalt fotokjemisk luftforurensning[3][4], som utløser oksidativt stress i kroppen og fremskynder aldringsprosessen.

Dermatolog Dr. Nina Roos sier: “ Livsstilen vår kan ha en betydelig innvirkning på hvordan forurensning påvirker huden vår. I tillegg til UV-stråler kan sigarettrøyk også forårsake denne doble effekten, kombinert med forurensning som skader huden.”

Hvordan kan vi bidra til å bekjempe tegnene på forurensning?

Når det gjelder aldring av hud forårsaket av UV eller forurensning, kan det hjelpe å justere hudpleien og kostholdet som en del av en mer helhetlig tilnærming. Matvarer som er rike på antioksidanter, som røde bær og grønne blader, kan bidra til å nøytralisere frie radikaler - utløst av UV-stråler og forurensningpartikler - som ellers ville skadet hudcellene.

I tillegg anbefaler Nina at du optimaliserer renserutinen din for å fjerne smuss og urenheter som bygger seg opp i løpet av dagen - uansett om du bruker sminke daglig eller ikke. Det er viktig å bruke SPF hele året for å beskytte huden mot UV-skader som kan forsterke effeten av forurensning på huden. Dog kan SPF-formuleringer fortsatt klebe seg til huden på slutten av dagen hvis de ikke fjernes ordentlig med en renselotion eller -gel. Sørg derfor for å rense huden grundig for å fjerne alle spor av solbeskyttelse og forurensningpartikler som kan komme fra dårlig luftkvalitet.

Eksfoliering kan også bidra til å redusere forekomsten av hudormer og pigmentflekker - samt fjerne døde hudceller som kan gi huden et matt og glansløst utseende. C-vitamin har også vist seg å kunne bidra til å redusere forekomsten av pigmentflekker som oppstår som følge av forurensning. Så hvis hudens tekstur eller ujevn hudtone er noe av det som bekymrer deg mest, kan du prøve en eksfoliator beriket med C-vitamin for å få en klarere og jevnere hud. Vi anbefaler at du velger et C-vitamin serum med dokumentert effekt, som for eksempel Liftactiv Vitamin C serum med 15% C-vitamin, som gir huden en strålende glød og glattere hud.

Kilder:
[1] A Vierkötter. ‘ Environmental pollution and skin aging’ [opprinnelig artikkel på tysk] i Der Hautarzt; Zeitschrift für Dermatologie, Venerologie, und verwandte Gebiete 62.8 (2011) pp. 577-581.
[2] Goldsmith, L.A ‘Skin effects of air pollution’ i Otolaryngology and head and neck surgery 114.2 (1996) pp. 217-219
[3] Pham, D.-M., B. Boussouira, D. Moyal, and Q.l. Nguyen. "Oxidization of squalene, a human skin lipid: a new and reliable marker of environmental pollution studies." International Journal of Cosmetic Science 37.4 (2015): 357-65. Web.
[4] Soeur, J., Belaïdi, J. P., Chollet, C., Denat, L., Dimitrov, A., Jones, C., ... & Erdmann, D. (2017). Photo-pollution stress in skin: Traces of pollutants (PAH and particulate matter) impair redox homeostasis in keratinocytes exposed to UVA1. Journal of Dermatological Science, 86(2), 162-169.
[5] Telang, P. ‘Vitamin C i Dermatology’ in Indian Dermatology Online Journal 4.2 (2013) pp. 143-146

HUD ANALYSE

DREVET AV SKINCONSULT AI

IDENTIFISER DINE HUDPRIORITETER

START ANALYSEN DIN