Hvordan velge den beste deodoranten for sensitiv hud

Huden under armene er spesielt sensitiv. Her er hvordan du bruker en deodorant hvis du har sensitiv hud.

Hva er forskjellen mellom en deodorant og en antiperspirant?

Studier(1) viser at så mange som 23 % av kvinner og 13,8 % av menn opplever minst én uønsket hudreaksjon per år på grunn av et personlig pleieprodukt. Faktisk(2), er deodoranter og antiperspiranter to av de mest testede produktene for personlig pleie, med millioner av forbrukere som bruker dem på armhulene hver dag(3), og deretter opplever sensitivitet og andre hudreaksjoner.

Svette er luktfri, og får bare en lukt når den reagerer på bakteriene som finnes på huden. Alle har bakterier på huden, men måten den reagerer på svette er forskjellig fra person til person.
Det er to måter å blokkere lukt: Ved å maskere lukten eller ved å forhindre svette.

Deodorant, en luktblokker, brukes til å deodorisere eller maskere lukten forårsaket av denne bakteriereaksjonen. På en annen side brukes antiperspirant, en svetteblokker, for å stoppe svette. Formuleringene er designet for å tette opp underarmporene, forhindre at svette slipper ut og reagerer med bakteriene. Ingen svette betyr ingen bakteriell reaksjon, som betyr ingen lukt(3).

Hvorfor er armhulene mer følsomme?

Både deodorant og antiperspirant brukes på et område av kroppen som er utsatt for sensitivitet. Den tynne, sarte huden under armene kan være spesielt sårbar og sensitiv, spesielt når svette og bakterier er involvert. Faktisk er området under armene usatt for større transepidermalt vanntap (TEWL) og mindre mengder naturlige fuktighetsfaktorer (NMF - Natural Moisturizing Factors). Dette betyr at huden er mindre i stand til å holde på vann og er mer sannsynlig å være tørr.
I tillegg kan repetitiv atferd som barbering og voksing også svekke hudbarrieren og føre til tørr, flassende hud (4). I tillegg fjerner barbering av armhulen konsekvent huden og håret som beskytter den. Disse faktorene, sammen med varme, fuktighet, friksjon med klær og deodorant, kan føre til en hudreaksjon elelr en tilbøyelighet til å utvikle sensitiv hud(3).

Hvilke ingredienser bør du se etter i en deodorant?

Det er viktig å velge deodoranter som er hypoallergene og utviklet for og testet på sensitiv hud. Ingredienser som Vichy vulkansk vann, D-Panthenol, kokosnøttolje og mineraler som natrium, kalsium, karbonat og magnesium som finnes i våre deodoranter har også beroligende effekt på sensitiv hud. Det er også en god idé å unngå visse eteriske oljer(5) som kan forverre sensitiviteten, for eksempel ylang-ylang og sitrongressolje. Det er viktig å være bevisst på økologiske hudpleieprodukter generelt, spesielt de med eteriske oljer kan også irritere huden, råder dermatolog Dr. Nina Roos.

I tillegg er nye teknologier, som MgO (magnesiumoksid) i deodorant, verdt å holde øye med. Denne ingrediensen er den samme som brukes av gymnaster for å absorbere fuktighet fra hendene og har vist seg å være effektiv som et antibakterielt middel. Magnesiumoksid er i stand til å nøytralisere de syreholdige molekylene som forårsaker kroppslukt, og er like effektivt mot lukt som antiperspirant. Studier* har vist at den reduserer 30 % av lukten 48 timer etter siste påføring. Dessuten, siden magnesiumoksid kan absorbere det dobbelte av vekten sin i vann (fire ganger mer enn talkum), er det også effektivt for å holde armhulene friske og tørre..


*Bekreftet in-vivo ved sensorisk testing

Tegn på sensitivitet, som ikke nødvendigvis blusser opp umiddelbart etter påføring av deodorant, inkluderer ofte:
●       Utslett
●       Brennende følelser
●       Kløe
●       Tørre flekker.

KILDER:
1. Orton, DI. et al, 'Cosmetic allergy: incidence, diagnosis, and management' i Am J Clin Dermatol. (2004) 5(5) pp.327-37.
2. Uter, W. et al, 'Patch test results with patients' own perfumes, deodorants and shaving lotions: results of the IVDK 1998-2002' in J Eur Acad Dermatol Venereol. (2007) Mar; 21(3):374-9.
3. Zirwas, M. et al, 'Antiperspirant and Deodorant Allergy' i The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology (2008) Sep; 1(3): 38–43.
4. Turner, G.A, 'Impact of shaving and antiperspirant use on the axillary vault' i International Journal of Cosmetic Sciences 29.1 (2007) pp.31-8
5. Lalko, J. et al, 'Investigation of the dermal sensitization potential of various essential oils in the local lymph node assay' i Food Chem Toxicol. (2006)

HUD ANALYSE

DREVET AV SKINCONSULT AI

IDENTIFISER DINE HUDPRIORITETER

START ANALYSEN DIN