OK

OK Cancel

Thank you

Close

OVERGANGSALDEREN – EN DEL AV LIVET

Hvem ønsker å bli kalt gammel? Hvem ønsker å være i en sårbar fase av livet? Eller høre at risikoen for demens, benbrudd eller hjerteinfarkt plutselig øker? Vi lever dessverre i et svært aldersfiksert samfunn, der kvinner hetses til å beholde et ungdommelig utseende. Se bare på moten og reklamen vi mates med.
Overgangsalderen inntreffer samtidig som det stylede hjemmet kan være fullt av vanskelige tenåringer, foreldre som blir syke, karrieren er som mest tidkrevende og dessuten skal man ha et kjærlig forhold til en partner, kroppen være veltrent og det ytre perfekt på alle områder. Til slutt skal hele historien vises frem i sosiale medier. Prestasjonsangst og stress er hverdagsmat og utmattelse vanlig blant kvinner 40+. Dessuten viser undersøkelser at kvinner fortsatt tar det største helhetsansvaret for hjem og familie, uansett hvor gjerne vi skulle ønske at det ikke var slik.

I flere kulturer, først og fremst i Asia, ser man med stor respekt på en aldrende kvinne. Man kaller ofte klimakteriet «Den nye våren», og kanskje vil det føles litt lettere å se litt av det vakre i stedet for det som er utfordrende. For når de verste hormonstormene har lagt seg, forteller mange kvinner om at de ser fordeler med overgangsalderen, eller at de er eldre, føler seg mer modne og bryr seg mindre om hva omgivelsene synes. Eksistensielle spørsmål kan ta mer plass, og mange finner tilbake til aktiviteter og samvær som gir energi og glede. Veien dit kan være full av spørsmål og ønsket om bare å sjekke ut. Men det kan være lurt å prøve å holde tilbake litt av de drastiske og livsendrende beslutningene til hormonene har roet seg litt. Det er en grunn til at klimakteriet kalles overgangsalderen. Noen kvinner lever med hetetokter hele livet, men for de fleste går det over.

Til slutt noen korte råd

  • Ta tak i hverdagsstresset! Unn deg noen dype åndedrag og avslapping. Det trenger ikke være mer enn fem minutter, men fokuser på å puste helt ned i magen og så helt ut. Gi deg selv en stund på sofaen, uten telefon, og se hva som skjer. Mange erfarer at yoga og meditasjon er en stor hjelp, men det viktigste er å ta seg tid regelmessig til bevisst avslapping. Det er på tide å si nei til visse aktiviteter og sosiale engasjement og skape rom for bare deg selv.
  • Trening og økning i pulsen er svært viktig, men føler du at kroppen er stresset og anspent, så fokuser heller på avslapping og mykere, rolig trening som ikke belaster kroppen ytterligere. En tur i skogen på en halv time kan ofte være bedre enn en time på spinningsykkelen. Forskning støtter at styrketrening reduserer hetetokter.
  • Prioriter søvn og skap gode forutsetninger for å få nok søvn hver natt. En god natts søvn begynner man å forberede allerede når man står opp. Dagslys, så tidlig som mulig på dagen, ingen koffein etter lunsj, kveldsrutiner uten blått lys, soverommet skal være svalt, mørkt, uten elektronikk og beregnet kun for søvn. Prøv ørepropper hvis du våkner lett av forstyrrende lyd.
  • Det er verdt å tenke på hva du spiser. Si nei til hurtigmat og raske karbohydrater. Et jevnt blodsukkernivå er bra for alt, inkludert hormonene. Se på hva du spiser med nye øyne og tenk over hva magen reagerer på. Noen demper symptomene ved å unngå gluten, mens andre får lav toleranse for alkohol og bør dermed droppe vinglasset. Prøv å redusere koffein og drikk heller gode urteteer enn kaffe og svart te. Hvis du ofte har oppblåst mage, luft i magen, magesmerter eller hard og løs mage om hverandre, kan du ha nytte av å skrive matdagbok og analysere hva magen reagerer på.

Vil du vite mer?

Hvilke symptomer skal man være oppmerksom på, hvordan og når bør og kan disse behandles? I Klimakteriepodden intervjuer Åsa Melin interessante og velutdannede personer som har kunnskap og erfaring med ulike aspekter av overgangsalderen. Samtalene handler om hva som skjer i kvinnekroppen og hvorfor, humørsvingninger, sex, fordeler og ulemper ved å ta hormoner, alternativ medisin, relasjoner, kosthold, mosjon og alt annet mellom himmel og jord som kan gjøre overgangsalderen lettere og livet litt mer behagelig. Det er mer enn 200 episoder å lytte til.

go to top